Eerste hulp bij overmatige stress en dreigende burn-out

Dit zelfhulpprogramma begeleid je in zes stappen naar meer energie, betere concentratie, meer plezier in wat je doet en meer zelfvertrouwen. Maar eerst een waarschuwing: het gaat niet vanzelf en het vereist jouw inzet!

Bij sommige stappen krijg je eerst een stukje psycho-educatie – het is namelijk altijd goed om te weten waarom je iets doet. Vanaf stap één wordt ook gekeken naar jouw vorderingen – wat heb je bereikt en hoe tevreden ben je daarmee. Daarna volgen de instructies hoe je de volgende stap kunt zetten.

Je kunt alle stappen in één dag doorlopen, maar ik adviseer je om hier tijd voor te nemen en tenminste één stap per dag te nemen. Een week per stap is zelfs beter. Voor het grootste effect is het ook goed om alle stappen te doorlopen.
Maar omdat je zelf de baas bent, kun je met dit programma doen wat je zelf wil.

Laten we alvast beginnen

1e stap: Stop met alles wat je doet!

Het kan dat je al door veel mensen een advies hebt gekregen hoe je met je klachten om moet gaan. Misschien doe je aan zelfeducatie, heb je zelfhulpboeken aangeschaft, internet geraadpleegd, gestopt met werken, op vakantie geweest, etc, etc. Geweldig, als iets hiervan heeft geholpen dan ben je klaar, genezen en hoef je dit niet meer verder te lezen.
Heb je echter het gevoel om in het moeras van al die adviezen en acties te verdrinken, stop dan met alles wat je tot nu toe hebt gedaan, want blijkbaar helpt het niet.

We spreken het volgende af:

Je stopt voor minimaal een week met alles wat je doet om van jouw klachten te herstellen.

Je houdt wel een week lang een ‘Regelboekje’ bij. In dit boekje schrijf je alle gedachten die je begeleiden bij het:

  • Omgaan met anderen (“je moet er altijd zijn voor jouw familie/vrienden”, “wees lief voor anderen, dan zijn anderen lief voor mij”, “ik moet aardig gevonden worden”).
  • Omgaan met jouw gevoelens (“niemand houdt van een klaagbak”, “jongens huilen niet”, “ziek zijn is een uiting van zwakte”). Wat vertel je aan jezelf als je je boos, verdrietig, trots, (of welke andere emotie dan ook) voelt?
  • Omgaan met jezelf (“anderen zijn veel slimmer dan ik”, “ik zal nooit zo succesvol zijn als J.”, “ik ben dik”, “een dubbeltje wordt nooit een kwartje”) Wat vertel je jezelf over wie je bent?
  • Omgaan met jouw werk (“ik moet altijd 120% geven”, “afspraak is afspraak”, “Als J. mij iets vraagt, dan moet ik daar meteen een antwoord op geven”). Wat is belangrijk als je op het werk bent?

Koop vandaag nog een klein notitieblokje en een pen die makkelijk in jouw zak past. Draag deze twee items de komende week constant met je mee. Als je een gedachte waarneemt die je vertelt welke fouten je allemaal maakt, welke regels je moet gehoorzamen en wat er allemaal mis is met jou, een ander of een situatie, noteer het direct!

Volgende week kom ik hierop terug en ik reken erop dat je de oefening hebt gemaakt.
Succes!

Wilt u dit liever persoonlijk bespreken? Dat kan – stuur maar een bericht.

Kijk over een week hier voor stap twee