Een zelfhulpprogramma van zeven stappen
Burn-out kan niet meer afgedaan worden als een verzinsel, dat alleen in de verbeelding van de werknemer bestaat. Het team van de neurowetenschapper dr. Gilles van Luijtelaar van de Radboud Universiteit Nijmegen heeft verschillen gevonden in de hersenactiviteit tussen gezonde mensen en mensen die leiden aan een burn-out en daarmee is burn-out een feit geworden.
Overspannenheid is het eerste signaal voor een dreigende burn-out. De kenmerken van overspannenheid zijn gebrek aan energie, concentratieproblemen, prikkelbaarheid, cynisme en gespannenheid. Het zelfvertrouwen in eigen functioneren neemt af. Overspannenheid wordt gezien als het gevolg van een te hoge stress en het onvermogen van de persoon om daarmee om te gaan. Dat leidt tot controleverlies en moedeloosheid. Een relatief ernstige vorm van overspannenheid met een langduriger beloop wordt burn-out of chronische overspanning genoemd. (zie ook Hoe herken je burn-out)
Dat wil zeggen: Je krijgt allerlei psychische en fysieke klachten. ’s Ochtend vroeg zit je op de WC te janken, omdat de dag weer begint en je weer van alles moet. Je bent net wakker en wilt meteen weer naar bed, want je bent hondsmoe.
Diagnose: Burn-out! En nu?
In dit programma kunt u zeven stappen doorlopen (geef uzelf steeds een week de tijd tussen twee stappen) om zelf aan de slag te gaan met uw burn-out. Ik adviseer u om alle stappen te doorlopen, maar omdat u zelf de baas bent, kunt u natuurlijk hiermee doen wat u zelf wilt.
Wilt u het niet helemaal alleen doen dan kunt u mij altijd om steun vragen.
En nu naar de eerste stap
Dit zelfhulpprogramma is gebaseerd op de leer en het boek van Gijs Jansen “Time to ACT”