Goede voornemens veroorzaken stress

Als een van uw goede voornemens het verlagen van stress is, dan kunt u het beste eerst stoppen met het formuleren van goede voornemens.

Aan het begin van het nieuwe jaar zijn wij vol nieuwe moed. Dit jaar willen wij het echt anders gaan doen, zoals gezonder eten, afvallen, stoppen met roken, minder werken en meer genieten. Wij zijn vastberaden dus schrijven wij ons in op de sportschool, kopen allerlei gezonde voeding met het strikte voornemen om iedere dag vers voedsel te bereiden, wij kopen nicotine pleisters en kauwgom en gaan aan de slag. De stress in!

Dit nieuwe regime betekent namelijk een enorme aanpassing in onze levensstijl, gewoontes en ingeslepen patronen. Het verstoort onze balans. Dat kost geduld, bewustwording, doorzettingsvermogen, leervermogen en confrontatie met onze zwaktes. Alles wat onze patronen en evenwicht verstoort, veroorzaakt stress. In deze toestand van stress zullen wij blijven totdat de oude situatie hersteld is of totdat de nieuwe situatie een onderdeel van ons dagelijks ritme is geworden.

Omdat herstel naar de oude situatie makkelijker is dan het verbreken van oude patronen en creëren van nieuwe, zitten sommige van ons al binnen een week gezellig met de collega’s in de rookruimte het volgende bedrijfsuitje te plannen. In de tweede en derde week zetten allerlei nieuwjaarsrecepties de streep door het voornemen om iedere avond vers voedsel te bereiden, want ja, niet iedereen wil om half tien ’s avonds nog uitgebreid gaan koken. En na een maand zweten in een sportschool, zijn die overtollige kilo’s nog niet verdwenen, dus waarom nog moeite doen, vooral als wij liever gezellig voor de TV van een glaasje wijn willen genieten, of toch nog even over willen werken om de deadline te halen.

Minder werken hebben wij ook niet altijd zelf in de hand, of tenminste dat is onze overtuiging. Tenslotte stelt de baas de deadlines en als wij een hoger salaris of een promotie willen, dan is het aanpakken van allerlei projecten en overwerken een noodzaak. En zo is ook ons laatste voornemen om minder te werken en meer te genieten van de baan. Allerlei dingen die ik graag wil doen, doe ik wel als ik met pensioen ben, is dan de gedachte.

Alles is weer bij het oude. De balans is hersteld en stress die met goede voornemens gepaard gaat is verdwenen.

Er zijn betere manieren om uw leven te veranderen en van uw slechte gewoontes af te komen dan het formuleren van goede voornemens. Meer daarover de volgende keer….

Lees ook: Met kleine stapjes naar succes