Met kleine stapjes naar succes

Willen we ons gedrag of slechte gewoontes veranderen dan is het raadzaam om niet al te veel tegelijkertijd te willen. Doorbreken van één gedragspatroon, bijvoorbeeld veranderen van het eetpatroon naar minder, anders, gezonder, etc. is al een enorme opgave.

Om dan van ons lichaam te eisen dat we tegelijkertijd ook 10 kilo in een maand afvallen of (cold turkey) met het roken stoppen, is vragen om een mislukking.

Mislukkingen zijn slecht voor ons zelfvertrouwen en de kans dat we op korte termijn alle ‘goede voornemens’ opgeven, is groot.

Zich concentreren op één doel tegelijk betekent niet dat we de rest niet zullen realiseren. Integendeel!

Als we ons concentreren op één doel tegelijk, hoeven we onze energie niet te veel te verdelen en neemt de kans op succes toe. Met elk positief resultaat groeit ons zelfvertrouwen en daarmee ons energie en vermogen om het volgende resultaat nog sneller en makkelijker te halen. Dat betekent dat we uiteindelijk wel alles wat we ons voornemen kunnen realiseren, alleen niet meteen en niet tegelijkertijd.

Om deze positieve boost te krijgen kunt u de volgende stappen volgen:

Neem kleine stapjes

Om meer kans te maken op een positief resultaat en daarmee een groeiend geloof in eigen capaciteit om doelen te bereiken, kunt u het beste beginnen met een doel dat niet te veel van u eist.

Bijvoorbeeld bij de doelstelling om gezonder te eten kunt u beginnen met de lunch niet achter uw bureau door te brengen, maar een wandeling te maken of die samen met uw collega’s te nuttigen. Als dit zonder te veel nadenken regelmatig lukt, formuleer dan de volgende kleine stap. Bijvoorbeeld tenminste één kopje koffie te vervangen door een kopje (kruiden) thee of een glas water. Etc.

Dus, wat wilt u bereiken en wat is de kleinste stap die u kunt nemen in realisatie tot uw doelstelling?

Zelfcompassie

Gedragsverandering is een leerproces. Tijdens elk leerproces komt er een terugval naar de oude situatie. Tenslotte heeft u het oude gedrag al een x aantal jaren vertoont en het kost u weinig moeite. Het nieuwe gedrag eist denkwerk en bewustwording. U moet uzelf er steeds aan herinneren wat u wilt doen, u kunt de handelingen niet zomaar automatisch uitvoeren. Logisch dat uw aandacht af en toe verslapt en het oude gedrag het over neemt.

Wees daarom zacht voor uzelf. Van een kind dat net de eerste stapjes heeft gezet, verwachten we ook niet dat het meteen een marathon loopt. Waarom zou u in uw eigen leerproces dat wel van uzelf eisen. Wees tevreden met die eerste stapjes en als u weer op uw bips belandt, dan hoort dat er gewoon bij. Sta op en ga verder, zonder dat u hier een waardeoordeel aan vast koppelt.

Als u wilt stoppen met roken, maar u tijdens een verjaardagsfeest toch weer een sigaret opsteekt, dan maakt u dat nog niet tot een slecht mens. Dat is maar een tijdelijke setback. Maak liever een plan met kleine stapjes dat uiteindelijk tot de situatie leidt waarbij u ook tijdens een feestje de verleiding van een sigaret kunt weerstaan?

Begin pas aan het volgende ‘goede voornemen’ als u de eerste naar tevredenheid hebt behaald.