Nu, dat het werk met steeds minder mensen uitgevoerd moet worden, stijgt de werkdruk. In sommige gevallen is dit niet te voorkomen, al weet de werkgever dat de werkdruk omlaag zou moeten. In veel organisaties moeten de werknemers zelfs rekening houden met verhoging in plaats van verlaging.
Als de oplossing niet gevonden kan worden in verlaging van de werkdruk, waar dan wel?
Recente onderzoeken van experts in burn-out en bevlogenheid tonen aan dat mensen een hoge werkdruk geen probleem vinden mits op hun werkplek voldoende energiebronnen aanwezig zijn. Belangrijkste energiebronnen zijn van sociale aard zoals een goede sfeer op het werk en voldoen aan de verwachting van anderen. Daarnaast willen de medewerkers een zinvolle bijdrage aan de missie van de organisatie leveren en het werk doen dat in overeenstemming is met hun competenties. Het ontbreken van leer- en ontwikkelmogelijkheden, negatieve feedback en ontoereikend leiderschap dempen de motivatie van de werknemers.
Leiderschap dat ontwikkeling, zelfstandigheid en vertrouwen van de medewerkers stimuleert, heeft een positieve invloed op tevredenheid en daarmee op de prestaties van de medewerkers.
De oplossing voor de werkstress ligt niet in het verlagen van de werkdruk maar in het versterken van de energiebronnen en in goed leiderschap.